Dona i esport en el CA Safor Teika

Una història de compromís amb la igualtat.
Pilar Vázquez. / Foto: Santi Molina.

El compromís del Club d’Atletisme Safor Teika amb la dona i l’esport femení ve de lluny i continua molt present. Des de la seva fundació a Gandia, el 1980, el club ha comptat amb dones que han defensat els seus colors. En la temporada 2019/20 va tindre 287 llicències federatives femenines, des de la categoria aleví fins a l’absoluta, cosa que representa un 56% sobre el total. Hi ha atletes brillants en el grup de tecnificació, totes elles molt vinculades al club i, el que és més meritori, formades en el planter, ja que el pressupost de l’entitat és modest i no permet fer grans fitxatges.

Belén Sospedra i Maria Pérez.

Malgrat ser una temporada tan atípica per la crisi del coronavirus, el passat mes de setembre va començar un nou curs a l’escola d’atletisme i triatló. Com cada any, però este entre majors mesures de seguretat sanitària, xiques i xics s’entrenen cada vesprada a les pistes de Gandia i Tavernes de la Valldigna. Hi ha un altre grup que ho fa a l’estadi Lluís Puig de València, i en condicions normals es realitzen activitats en centres educatius de diverses localitats de la Safor amb els quals l’entitat esportiva té acords.

 

Equip absolut de cross en el campionat autonòmic, a Castelló, en febrer de 2020.

El club ‘groguet’ té equips femenins que competeixen amb excel·lents resultats en totes les categories, també en les modalitats de camp a través i marxa atlètica.Temporada rere temporada les xiques són habituals en els podis de campionats provincials i autonòmics, i cada vegada en són més les que aconsegueixen mínimes nacionals.

 

Pel que fa a l’equip absolut femení, este milita en Segona Divisió, tot i que en les últimes quatre temporades ha arribat a disputar la fase d’ascens a Primera, i un dels objectius de la direcció esportiva és precisament que aconseguisquen este lloc pel qual lluiten cada any. Respecte del cross, les xiques quedaren en 2019 entre el “top ten” nacional i en la passada temporada foren les dotzenes.

 

Sofía Rchi, Belén Sospedra, Empar Vizcaíno i Andrea Abad.

A nivell individual, i sense ànim de menysprear la resta, cal destacar atletes d’elit com la fondista Pilar Vázquez, que a més destaca per la seua faceta com a ‘influencer’ a Instagram on divulga hàbits de vida saludables; la saltadora Claudia Martínez, quarta en triple salt en l’últim Campionat d’Espanya Juvenil a l’Aire Lliure amb 12.17 metres (rècord absolut femení en la història de club); Belén Sospedra, que a l’agost va ser rècord absolut femení del club en els 100 m.t. amb 15:07 i al setembre es va proclamar campiona autonòmica juvenil a heptatló; la crossista Andrea Abad, campiona autonòmica del circuit de camp a través en la categoria promesa en les edicions de 2019 i 2018, i subcampiona en la de 2020; la perxista Maria Pérez, que comparteix la passió per l’atletisme amb la seua germana menor, Marta; o les marxadores Yaiza Juan i Ángela Casanova.

 

Claudia Martínez, Neus Mas i Gisela Lucas.

Este compromís del CA Safor Teika amb la igualtat també ha fet que l’entitat sempre haja mantingut les fitxes de les seues atletes, encara que estes hagen decidit ser mares. És el cas de la crevillentina Neus Mas, que després de quatre temporades al club va tindre la seua segona filla al novembre de 2019 i tot just un mes després es va reenganxar a les competicions, populars i federades. I la discapacitat intel·lectual tampoc és un obstacle perquè Empar Vizcaíno s’entrene com una més cada vesprada en la pista de Gandia i fins i tot competisca en un autonòmic de cross.

 

Corredores populars
També hi ha dones destacades en la secció de populars. Competeixen tant a nivell individual com col·lectiu al llarg de l’any al Circuit de Curses Populars de la Safor-Valldigna, a la marató de València i en nombroses proves per tota la geografia espanyola.

 

Precisament una d’elles, Gisela Lucas, va estar escollida recentment per l’empresa Teika com a imatge de la seua última campanya «Més a meta», que promou l’activitat física entre les dones. L’empresa es va fixar en esta corredora amateur no per les seues marques, sinó pel seu esforç i constància, i per saber compaginar l’esport amb la seua vida familiar i laboral, sense que estes últimes li suposen un fre.

 

Cursa de la Dona de 2019. / Foto: Javier Cloquell.

Cursa de la Dona
Finalment, el club treballa per impulsar la inscripció femenina en les tres curses populars que organitza: la Cursa de la Dona Vicky Foods (març-abril), el 10K Nocturn de la Platja de Gandia Trasmediterránea-Memorial Toni Herreros (juny), i la Cursa de les Empreses de la Safor-ESIC (octubre), encara que en 2020, lamentablement, totes han hagut de suspendre per la pandèmia.

 

Dones en el 10K Nocturn de la platja de Gandia.

La Cursa de la Dona és la carrera popular més multitudinària de les que se celebren anualment a Gandia, i el 10K Nocturn ofereix el major percentatge de participació femenina de totes les carreres que formen part del circuit provincial de la Diputació, segons dades de la pròpia organització.

 

A grans trets, estes són les principals fites relacionats amb l’esport femení en el CA Safor Teika, un club on tothom té cabuda amb independència del seu gènere, les seues qualitats físiques, país d’origen, o circumstàncies socials, ja que per damunt de tot prima el companyerisme. / J.C. 

Traducir