La primera Mitja Marató de Gandia

La primera cursa popular en la distància dels 21.097 metres que se va celebrar a Gandia la va organitzar el Club d’Atletisme Safor. Va ser el 17 de novembre de 1991, diumenge, i va comptar amb 600 participants. No va tindre continuïtat, però va obrir el camí per a consolidar esta cursa a la ciutat.

La Mitja Marató de Gandia compleix 25 anys des que s’organitza a la ciutat. La primera cursa popular en esta distància la va impulsar el Club d’Atletisme Safor, tot i que no va tindre continuïtat a l’any següent. Va ser un diumenge, 17 de novembre de 1991, i va comptar amb vora 600 participants.

Per al club ‘groguet’, que aleshores presidia Juanjo Sabater, també suposava la primera prova popular que organitzava. Els entrenadors Pepe Clavier i Toni Puig s’hi posaren a la tasca, amb l’ajuda del grup de fondistes. Plantejaren la idea a l’Ajuntament, i este va ser receptiu a colaborar-hi. En aquell moment el president de la Fundació Esportiva Municipal era Peter Kleinjan i l’alcaldessa de la ciutat Pepa Frau.

El circuit tenia la seua eixida en el poliesportiu i la meta en la plaça Major, i discorria entre el nucli urbà i la platja. L’itinerari estava homologat pels jutges de la Federació d’Atletisme de la Comunitat Valenciana, els quals també es van encarregar de cronometrar als corredors. Es van establir premis en metàlic.

Cal tindre en compte que en aquella època l’hàbit de córrer no estava tan generalitzat com hui en dia, per tant, no era fàcil mobilitzar esportistes, i menys per a una cursa tan exigent com la mitja marató, que requereix una experiència mínima de dos o tres anys correns. Molts atletes eren independents, no pertanyien a clubs. En qualsevol cas, aquella cursa va servir per a motivar a la gent a practicar esport, i va obrir el camí per a tindre una Mitja Marató a Gandia. Des de 1996 i fins a 2007, la seua organització la va assumir el Servei d’Esports de l’Ajuntament de Gandia, amb la col·laboració dels dos clubs, el Garbí i del Safor. A partir de 2007 és el Garbí qui s’encarrega exclussivament de la cursa.

***

A continuació reproduïm la crònica redactada pel periodista Paco Cardona per a l’agència EFE, segons la va publicar el diari Levante-EMV en la seua edició general el dilluns, 18 de novembre de 1991.

El medio maratón de Gandia contó con una participación de casi 600 atletas

EFE. Gandia.
Cerca de 600 atletas han participado en la primera edición del medio maratón Ciudad de Gandía, con 21 kilómetros y 96 metros de recorrido, que se ha caracterizado por buena organización y la falta total de problemas e incidentes. El vencedor en categoría masculina fue José María González, del club Bikila de Madrid, seguido del atleta del mismo equipo Juan Torres, quienes invirtieron un tiempo de 1 hora, 5 minutos y 55 segundos. En tercera posición se clasificó Emiliano García, del Etonic, con un registro de 1.06.34, cuarto fue Luis Sánchez, del mismo club, con 1.06.77, y quinto Miguel Donoso, del Bikila, con 1.07.46.

Por lo que se refiere a las féminas, Joaquina Casas, del Nike, llegó en primera posición con una marca de 1 hora, 23 minutos y 5 segundos, seguida de Isabel Martínez, del Taugrés, con 1.25.04, y tercera quedó Brígida Martín, del Rodperd, con 1.28.44. En otras categorías, Vicente Gonzalbo, del Castellón, se impuso en junior promesas, con un tiempo de 1 hora, 17 minutos y 3 segundos, seguido de Jorge Gisbert, del Alcoy, con 1.17.59, y José Joaquín Clemente, del Alicante, con 1.19.13. En veteranos, clases A y B, Keith Daves, del Correcaminos, fue el ganador con 1 hora, 11 minutos y 50 segundos.

Traducir