El club finalitza la temporada a l’aire lliure amb cinc medalles i 14 finalistes en campionats d’Espanya

La campanya ha estat marcada per la crisi del coronavirus. Les competicions es van ajornar i els atletes de tecnificació hagueren de preparar-les en ple estiu. El club va suspendre la Cursa de la Dona de Gandia i va cancel·lar el 10K Nocturn i la Cursa de les Empreses.
Mar Morant, Alberto de Oliveira i Pilar Vázquez, en el nacional absolut, a Madrid.

 

El Club d’Atletisme Safor Teika conclou una temporada a l’aire lliure 2020 que ha estat marcada per la crisi del coronavirus, amb l’ajornament de diversos campionats d’Espanya a partir del 14 de març, quan es va declarar l’estat d’alarma.

 

En eixe moment encara quedaven pendents de celebrar els campionats autonòmics individuals en categoria Sub16 (Cadet) i Sub14 (Infantil), dins dels Jocs Esportius de la Comunitat Valenciana, i els nacionals en pista coberta Sub20 (Junior) a Sabadell i Sub16 (Cadet) a Madrid, per als quals els atletes ‘groguets’ ja havien aconseguit mínimes. El nacional Sub20 es va anul·lar i el Sub16 està previst per als dies 19 i 20 de desembre.

 

Després del confinament i de la desescalada la RFEA va reprendre les competicions, però adoptant un estricte protocol de seguretat per a previndre contagis. Entre eixes mesures, a més de les pròpies que marcaven les autoritats sanitàries, la federació va limitar a entre 12 i 24 el nombre d’atletes que podien participar per prova en estos campionats, cosa que va obligar al club a seleccionar els atletes que aconseguien o tenien mínimes.

 

Per a preparar-los els atletes hagueren de mantindre la seua forma física, entrenant primer a casa, durant el confinament domiciliari, i després a la pista en ple estiu, cosa que en condicions normals no és habitual, per les altes temperatures.

 

Malgrat estes dificultats, en estos campionats d’Espanya “posconfinament” el CA Safor Teika va poder presentar a 26 atletes, que van obtindre 14 llocs de finalista.

 

Els sis atletes que van competir en el nacional Sub23 (Promesa), a Sevilla, amb l’entrenador Teodoro Rodríguez.

 

En el nacional absolut, disputat en quatre seus madrilenyes a mitjans de setembre, Mar Morant va ser cinquena en disc i Alberto de Oliveira huité en triple salt. També va competir Pilar Vázquez, que va quedar novena en els 3.000 metres obstacles.

 

En el nacional Sub16 (Cadet), a Granollers, van ser finalistes Laura Pons (300 m.l.) i Alejandra Álvarez, en javelina. En el nacional Sub18 (Juvenil), a Tarragona, Claudia Martínez ho foren (triple salt, a un centímetre de la medalla de bronze amb 12,17 cm, rècord absolut de club), Nicolás Blasco (triple salt), Sofia Rchi (alçada) i Nerea Almiñana, en martell.

 

En el nacional Sub20 (Junior), a Madrid, van ser finalistes Yago de la Fuente (triple salt), Óscar Gimeno (martell) i Aina Olaso, en llançament de javelina. En el nacional Sub23 (Promesa), a Sevilla, van ser finalistes Alberto de Oliveira (triple salt i llargada) i Rubén Mayor, en pes.

 

Pilar Rubio, Ángela Casanova i Irene Escrivà.

L’última prova de la temporada va ser el Campionat d’Espanya de Clubs Sub16 (Cadet), el 7 de novembre a Castelló, on l’equip femení va aconseguir una meritòria quarta plaça, per darrere de clubs amb major pressupost: l’andalús Cueva de Nerja (guanyadores), el Playas de Castelló (segones) i l’Agrupació Atlètica de Catalunya, que van ser terceres. La progressió i el nivell de les xiques cadet demostra la feina ben feta amb la base en els últims anys i augura grans resultats esportius en el futur, quan la situació s’haja normalitzat.

 

Medalles en Campionats d’Espanya
S’aconseguiren cinc medalles en campionats d’Espanya. En concret, sengles bronzes Sub16 a Granollers per part d’Irene Escrivà (perxa) i Ángela Casanova en els 3.000 metres marxa. Una altra medalla, de plata, va ser per als rellevistes de l’equip 4×100 en el nacional Sub23 (Promesa): David Concejo, José Giner, Daniel Lusilla i Víctor García.

 

Finalment, en el Campionat d’Espanya Màster, celebrat a San Fernando (Cadis) a mitjans d’octubre, Pilar Rubio va aconseguir dues medalles, una de plata en els 1.500 m.l. i una altra de bronze en els 5.000 m.l.

 

Campionats autonòmics
En l’autonòmic absolut individual, a València, el club va aconseguir 10 medalles. Van ser or Belén Sospedra (100 m.t.) i Óscar Gimeno (martell); es van penjar la plata Mar Morant (disc), Marc Pérez (400 m.t.), Alberto de Oliveira i Claudia Martínez en triple salt; i van obtenir el bronze Laura Sanchis (triple salt), Aitor Escamilla (javelina), Daniel Mayor (martell) i de nou Sospedra en els 400 m.t. També es van disputar els autonòmics individuals Sub16 (Cadet) a Castelló, el Sub18 (Juvenil) a Elx, i el Sub20 (Junior), a Castelló, on els ‘groguets’ s’emportaren una vintena de medalles en diverses disciplines.

 

D’altra banda, cal esmentar a Belén Sospedra, que es va proclamar campiona autonòmica juvenil d’heptatló. Prèviament Sospedra havia aconseguit en un control un rècord absolut femení de club en els 100 metres tanques, amb un crono de 15:07.

 

Triatló
Pel que fa al triatló, la federació valenciana va comunicar l’ajornament de les competicions del mes d’abril, així com dels Jocs Esportius Vialterra. També es va suspendre el campionat nacional cadet, on el club havia pensat anar. En competicions, la participació més destacada del club ‘groguet’ va ser l’autonòmic en distància esprint, el dissabte passat a València.

 

Escola de triatló, en una imatge de març, abans del confinament.

 

Escola d’atletisme i triatló
De forma paral·lela, l’escola d’atletisme i triatló, que té un calendari semblant a l’escolar, es va aturar durant les vacances de les Falles, i el curs ja no es va reprendre, donant-lo per finalitzat al juny. El passat 21 de setembre va començar un nou curs amb 450 inscrits, tant joves com grans, adoptant ja totes les mesures de seguretat sanitàries front al virus. A més de Gandia, el club té unes altres cinc escoles; a València, Tavernes de la Valldigna, Bellreguard, Alfauir i Vilallonga.

 

En triatló l’escola s’ha vist reforçada, i ja compta amb una trentena d’alumnes. El seu coordinador, Carlos Ferrando, va decidir que este fora un any de transició, sense obsessionar-se per les competicions. El jove triatleta Xavi Cabanilles (infantil) ha començat el curs en el centre de tecnificació de Xest, becat per la federació valenciana.

 

Una classe d’atletisme a la pista de Gandia.

 

Curses populars
Pel que fa a les curses populars, els socis s’han de conformar amb les habituals eixides en grup, en cancel·lar el circuit comarcal i el de la Diputació. Una decisió dolorosa va ser la suspensió de les tres curses que organitza el club: la Cursa de la Dona Vicky Foods, prevista per al 29 de març i ajornada a 2021; el 10K Nocturn de la Platja de Gandia Trasmediterránea-Memorial Toni Herreros (13 de juny) i la Cursa de les Empreses de la Safor-ESIC. Esta última no va arribar a obrir periode d’inscripció.

 

El CA Safor Teika ja prepara la temporada de 2021, en la qual, pel que fa al grup de tecnificació, els xics seguiran en Primera Divisió i les xiques, en Segona. No obstant això, l’evolució de l’epidèmia marcarà, sense dubte, el futur més immediat.

Traducir