La primera nocturna de Gandia

La primera edició del 10K Nocturn de la Platja de Gandia Trasmediterránea-Memorial Toni Herreros es va celebrar el 16 de juny de 2012. Per primera vegada s’unien esport i turisme en una cursa popular molt atractiva. Aquella primera convocatòria va superar totes les expectatives, amb més de 1.500 inscrits arribats de diferents clubs i punts de la Comunitat Valenciana. Amb els anys han anat perfilant-se alguns aspectes organitzatius, i actualment la prova és una de les més esperades del circuit provincial de la Diputació.
Eixida de la cursa en 2012, des de l’avinguda de la Pau. / Foto: Toni Deusa.

 

El 16 de juny de 2012, dissabte, es va celebrar a la platja de Gandia la primera edició del 10K Nocturn, organitzat pel Club d’Atletisme Safor Teika. El club ‘groguet’, que s’havia iniciat en la promoció de les curses populars amb la Cursa de la Dona, ja tenia ganes de celebrar una prova d’estes característiques, per a corredores i corredors més experimentats, en el principal aparador turístic de la ciutat.

 

Eixida de la Cursa. / Foto: Àlex Ruiz, cortesia de Levante-EMV.

 

Una vegada exposat el projecte per part del president, Vicent Boscà, als responsables de l’Ajuntament, la idea de fer-la de nit, o almenys a última hora del dia, va eixir del propi Govern local, en concret de l’aleshores director general d’Esports, Marcos Estruch. La cursa comptava amb el patrocini principal de l’Ajuntament, i la col·laboració de la Diputació de València.

 

Dos moments de la cursa. Sobre estes línies, el pas per l’escollera. / Fotos: Toni Deusa.

 

Amb això s’aconseguia mitigar la calor durant la cursa, a les portes de l’estiu, i beneficiar a l’hostaleria del Grau i platja, en tant que els corredors o els seus acompanyants, tal i com fan en l’actualitat, podien quedar-se a consumir en els seus establiments abans o després de la prova. A més, l’hora d’inici, sobre les 21.30 hores, permetia que el primer participant entrara de nit en meta, però que en l’eixida i en els primers quilòmetres hi haguera llum solar suficient en una època en què ja allarga el dia.

 

La de Gandia no era la primera 10K nocturna de la província, donat que ja existien algunes com la Volta a Peu de Riba-roja del Túria, que porta 15 edicions. D’altra banda, uns anys després el CC El Garbí va organitzar una 10K en la vessant diürna, a mitjans de novembre, que es va sumar a la Mitja Marató. Però esta, a la platja, era una ocasió perfecta per a unir turisme i esport. Així doncs, amb molta il·lusió, començaren els preparatius. I la fórmula va tindre èxit. La convocatòria de la primera edició va superar totes les expectatives: es van inscriure 1.560 corredors, dels que finalment participaren 1.408.

 

 

Els corredors arribaren de nombrosos punts i clubs de la Comunitat Valenciana, però sens dubte va destacar la gran participació dels atletes locals, ja que uns 300 corrien a casa. A tot açò s’ha d’afegir, com ara, els milers de persones de públic al llarg del circuit, en la seua majoria turistes. Del cronometratge es va fer càrrec l’empresa saforenca Conchip. El lliurament de dorsals es va realitzar, com hui en dia, en el passeig del Port, junt al reten de la Policia Local. L’arc d’eixida i meta estava ubicat en un punt diferent a l’actualitat, però no massa lluny, concretament l’avinguda de la Pau, en el Grau. Per tant, els corredors enfilaven l’avinguda de la Pau en sentit sud per a realitzar una xicoteta volta d’un quilòmetre i mig pels carrers Clot de Mota i Barraques. Un vegada finalitzada esta primera part de la cursa, creuaven de nou l’eixida en direcció al passeig marítim, amb vora 3 km al costat de la mar, en línia recta.

 

A més del punt d’eixida i meta, que des de 2015 està en el carrer Clot de la Mota, el recorregut del 10K Nocturn s’ha modificat lleugerament amb el pas dels anys. En aquella primera edició uns 2,5 km van discórrer per l’escollera, cap al far. La idea, tot i que buscava no destorbar al trànsit rodat, no va ser massa bona, perquè el gros dels corredors es trobaren un espai massa estret, i es juntaven massa els qui anaven amb els qui tornaven. De fet, a partir de la segona edició es va eliminar eixe pas. En 2013 la prova ja va entrar en el Circuit de Curses Populars de la Diputació de València, i també arribaria l’homologació per part de la Federació d’Atletisme de la Comunitat Valenciana en un circuit urbà, pla i ràpid, ideal per a fer marca.

 

La cursa va tindre com a director al vicepresident del club, l’entrenador nacional Toni Herreros, també en els anys successius, fins que, malauradament en maig de 2015 va faltar inesperadament. En l’edició d’eixe mateix any es va decidir que portara el seu nom en la seua memòria. A data de hui, la vídua, Amparo Victoria, i els fills, continuen participant en el tret d’eixida i el lliurament de trofeus, i és un moment molt emocionant per a tota la família ‘grogueta’.

 

En aquella primera edició la victòria va ser per al marroquí Mounir Horma (Franc Beneyto Runners, de Dénia) amb 31:17. A quinze segons d’ell, Félix Pont (Club d’Atletisme Safor Cafemax) es feia amb la segona plaça. Ivan Petrochenkovva entrar tercer fer amb un temps de 31:45. D’altra banda, Miguel Fernández també del Safor Cafema, amb 33:32, obtenia la novena posició, sent el primer corredor local.

 

Passeig del Port. / Foto: Toni Deusa.

 

En categoria femenina la veterana Carmen Sala (Dorsal 19, de Pego) es va fer amb la primera posició, amb 38:58. A un minut i 46 segons d’ella entrava Mónica Mahiques (Club d’Atletisme Safor), convertint-se en la primera corredora local (40:51), i Cristina Espí va ser tercera amb un temps de 41:25. Es pot consultar la classificació de 2012 en este enllaç.

 

Després del grup de capçalera arribà la resta de participants, entre els aplaudiments del públic i focs artificials. Més de 1.200 corredors creuaren la meta abans de l’hora de competició, mentre que l’últim ho va fer amb un temps d’una hora i vint minuts. Amb el pas del temps, la cursa s’ha consolidat com tota una festa del ‘running’ en una destinació turística única, amb un excel·lent tracte al corredor, una animació de primera, i una destacada participació femenina que ronda el 30% sobre el total. / J. C. 

 

 

FOTOGALERIA DE LA PRIMERA EDICIÓ DEL 10K N. 

Traducir