Quique Fernández: ‘El principal objectiu és que els socis s’alliberen de l’estrés diari fent esport’
Quique Fernández (24 anys) és el coordinador de la secció de triatló i corredors populars del Club d’Atletisme Safor Teika. Llicenciat en Ciències de l’Esport per la Universitat Miguel Hernández d’Elx, a més, té el curs d’entrenador de triatló nivell 1 per la Federació Valenciana de Triatló.
Quique Fernández comenta en esta entrevista com han començat la temporada els esportistes populars del club ‘groguet’, als quals ajuda a preparar els entrenaments i les curses.
¿Com va començar en el món de l’esport?
-Entre els 6 i 18 anys vaig practicar futbol en el CF Gandia. En el Safor porte des de 2019, vaig començar en l’escola de triatló. La meua passió és l’esport, i per això vaig fer esta carrera, encara que va ser dur perquè no me l’esperava tan teòrica ni tan difícil. M’agradaria traure’m el títol d’entrenador nacional i el Màster d’Alt Rendiment Esportiu.
¿Quines són les principals marques o títols en la seua carrera esportiva?
-Bé, tampoc són massa destacables, vaig ser campió autonòmic d’acuatló Sub23 en 2022, i he fet moltes 10K, em sent còmode en esta distància, la meua millor marca va ser en la de Gandia, la que es fa junt a la Mitja Marató, és de 34.45.
¿Quina és la seua rutina d’entrenaments?
-Entrene tots els dies, amb tres sessions d’aigua a la setmana, tres de bici, i quatre de carrera, més dos sessions de gimnàs.
¿Com afronta esta temporada al càrrec del grup d’atletes populars i socis?¿Quins seran els principals objectius?
-Ha sigut la meua primera presa de contacte amb els corredors populars, i la veritat és que va molt bé. El meu objectiu és que gaudisquen de l’entrenament i servisca d’alliberament per a l’estrés diari, que facen esport amb gent, durant dues hores a la setmana, dimarts i dijous. També els qui tinguen objectius que els acomplisquen, la majoria volen fer el marató de València, la Mitja Marató de Gandia, al novembre o la Behobia, que coincideix el mateix dia que la Mitja. Molts també estan fent el Circuit de la Safor.
¿Estan motivats per a entrenar cada dia?
-Trobe que sí, jo faig una planificació d’entrenaments, però cadascú la pot fer al seu ritme. És important córrer amb els consells d’un entrenador per a evitar lesions, i més si es pretén fer una marató.
¿És difícil per als corredors passar al triatló?
-Sí, el que més costa és la natació, sobretot perquè cal anar la piscina, posar-se una gorra, unes ulleres… Requereix organitzar-se millor.
¿Què es més important en el triatló, la força, la resistència, o la intel·ligència per a administrar l’esforç?
-És una combinació de tot, el triatló necessita constància, i entrenament, però no sols físic sinó mental, sobretot en els de llarga distància. Se necessita tindre una actitud optimista per a completar una prova de 10 o 12 hores. I en general es necessita gran habilitat per a fer les transicions ràpides. Però el triatló també ha de tindre entrenament de força.
¿Com es planifica l’aprenentatge del triatló en el club?
-Solem fer dilluns, dimecres i dijous natació, dimarts i dijous carrera a peu, i les eixides en bicicleta, una sessió de dissabte o un diumenge, que és quan més temps tenen els socis.
¿Estem ara en la moda del crossfit, en detriment del triatló?
-Jo veig a més gent practicant triatló, i sí, pense que el crossfit és una moda, és combinar exercicis de força amb resistència, però no hi ha res com entrenar a l’aire lliure. / Josep Camacho.