La pista d’atletisme de Gandia portarà el nom de Toni Herreros

El Govern local aprova la designació com a homenatge a qui va ser un dels pioners de l'atletisme a la ciutat i vicepresident del Club d'Atletisme Safor Teika. La proposta va partir del club i va comptar amb l’aprovació unànime del Consell d’Esports. El president del club, Vicent Boscà, destaca que Herreros va ser "molt més que un entrenador i ens va inculcar a tots la passió per l'atletisme".
Toni Herreros, a l’esquerra, en la pista, amb alumnes de l’escola d’atletisme. / Foto: Vicent Just.

 

La Junta de Govern Local de Gandia, celebrada esta setmana, va aprovar assignar la denominació de ‘Toni Herreros’ a la pista d’atletisme de la ciutat, situada al poliesportiu municipal, com a reconeixement a qui va ser un dels pioners en la modernització de l’esport local, i de l’atletisme en particular, dedicació que es va vore truncada amb la seua sobtada mort el 22 de maig de 2015, als 58 anys d’edat. Herreros va ser entrenador nacional d’atletisme, vicepresident de Club d’Atletisme Safor Teika, coordinador del Servei Municipal d’Esports de Gandia, i tècnic-directiu de la Federació d’Atletisme de la Comunitat Valenciana.

Toni Herreros.

 

La proposta a l’Ajuntament de Gandia de què la pista portara el seu nom va partir del CA Safor Teika al poc temps del seu traspàs, fa cinc anys, però en aquell moment, en aplicació de la normativa vigent, es va considerar oportú esperar uns anys més. Ara, per fi, després de reprendre l’expedient, ja és una realitat. Prèvia a la seva aprovació en Junta de Govern, la petició del club va obtindre el suport unànim del Consell d’Esports, fòrum on estan representats els clubs i els grups polítics municipals, en sessió telemàtica celebrada el 17 de novembre de 2020.

 

L’alcaldessa, Diana Morant, va assenyalar que és «un reconeixement públic als múltiples valors d’una persona molt estimada a la ciutat, que va fer molt per inculcar l’esperit esportiu en xiquets i xiquetes». Morant va afegir que Herreros, «per damunt d’entrenador era un formador de persones que es preocupava molt pels seus alumnes, pels seus problemes, pels seus estudis i per la seua vida en general». L’alcaldessa va matisar que encara que el record de Toni Herreros «està en tots aquells que vam tindre el plaer de conéixer-lo, la iniciativa de posar-li el seu nom a la pista d’atletisme contribuirà a tindre-lo sempre present».

 

La regidora d’Esports, Lydia Morant, va apuntar que Herreros «va desenvolupar un paper transcendental en l’evolució de l’esport a Gandia tant en la seua faceta d’entrenador com a coordinador del departament d’Esports, o com a membre de la Federació d’Atletisme de la Comunitat Valenciana».

 

Herreros conversa amb Álex Blasco en un cross a Castelló a finals dels anys 80.

 

Per la seua banda, el president del club, Vicent Boscà, va agrair a l’ajuntament esta mesura. Va destacar que Herreros va ser «tota una institució, molt més que un entrenador, com ja vaig dir en el seu moment l’escut d’un club que es va fer gran gràcies a ell, i és un honor haver-lo tingut amb nosaltres, perquè ens va inculcar la passió per atletisme».

 


La vídua de Toni Herreros, i actual regidora d’Habitatge, Amparo Victoria, va assenyalar que és «un orgull molt gran» per a ella, per als seus dos fills, Carlos i Julia, i per tota la família este reconeixement. Victòria també va destacar la passió de Herreros pels esports, «però l’atletisme era la seua debilitat, s’implicava moltíssim amb els xics, i després també va involucrar als pares a fer esport, amb la creació de l’escola d’adults, cosa que a ell també li agradava moltíssim, a tots els contagiava el seu amor per l’atletisme». L’acte d’inauguració oficial, amb el nou rètol per a la pista, es deixa per a més endavant.

 

Formador de campions
Toni Herreros Martínez, considerat pels membres del CA Safor Teika com l’’escut’ del club, va ingressar a l’entitat el 1981, només un any després de la seua fundació, com a entrenador però també com a fondista. També va exercir de director esportiu, directiu i vicepresident, càrrec que ocupava fins a la seua mort. Tot i la aclamació dels socis, mai va voler ser president, preferia el treball en la pista.

 

Dues imatges més d’Herreros en campionats. / Fotos: Vicent Just.

Mentalitat de competidor, sabia que per aconseguir un objectiu calia treballar, i el seu carisma i bondat van fer que encara hui el seu record al club siga inesborrable. Va reactivar l’escola d’atletisme, de la qual van sorgir nombrosos campions en competicions oficials nacionals i europees. Entre els seus atletes destacats figuren Àlex Blasco, Pau Roig, Amparo Torres, Amparo Villar, Bea Bosch, Óscar Ferreres, Sergio Fernández, o Iván del Amo. Alguns d’ells segueixen dedicant-se a l’atletisme com a entrenadors del club ‘groguet’. A més, va estar vinculat amb el Servei d’Esports durant més de 30 anys.

 

Autoritats municipals, president del CA Safor Teika, patrocinadors i familiars de Toni Herreros abans de l’eixida del 10K Nocturn Trasmediterránea de la platja de Gandia de 2019. / Foto: Natxo Francés.

Homenatges
En la Gala de l’Esport de Gandia de 2007 va ser premiat com a millor tècnic de l’any. En 2015 el 10K Nocturn de la Platja de Gandia es va convertir en el primer homenatge pòstum, i des d’aleshores la cursa porta el seu nom com a memorial. El club també li organitza anualment un altre homenatge, cada mes de maig, consistent en la pujada de diversos socis al Cim de la Safor, a Vilallonga, a 1.013 metres d’altitud. Cap d’estos actes s’ha pogut celebrar enguany, a causa de la pandèmia. D’altra banda, durant alguns anys el club va patrocinar un trofeu en mig fons i fons amb el seu nom al Gran Premi de València.

 

Pujada al Cim de la Safor com a homenatge a Toni Herreros organitzat pel club al maig de 2019.

>> PER A SABER MÉS… 

>> Herreros en campionats, enllaç a FOTOGALERIA de Vicent Just.

 

Traducir