Els primers atletes

Els inicis del Club d’Atletisme Safor van ser de pocs recursos materials, però de moltes il·lusions. Un grup de joves esportistes, que aleshores entrenaven en el Camp B del poliesportiu de Gandia i es reunien en l’església de Beniopa, s’atreviren a constituir, en desembre de 1980, una entitat per a formar-se i competir en atletisme, quan apenas es practicava en la Safor. Així va nàixer un club pioner en la comarca i que prompte celebrarà el seu 40 aniversari.

Els inicis del Club d’Atletisme Safor, a Gandia, van ser de pocs recursos materials i unes humils infraestructures esportives, però de molta il·lusió. El club es va fundar oficialment el 30 de desembre de 1980, segons consta en l’acta, però és evident que tot es va gestar prou abans. Cal recordar que en aquella època pocs joves de la comarca practicaven de manera habitual atletisme, i que ni tan sols s’havia popularitzat el fenòmen del ‘running’ entre els corredors populars, com actualment.

El primer intent seriós de crear un club d’atletisme a Gandia va començar a mitjans de la dècada dels anys 70, en l’aleshores anomenat institut Francisco Franco, hui IES Maria Enríquez, al voltant d’un grup d’alumnes de Miguel Moya, professor d’Educació Física. Es va dir Club d’Atletisme Gandia, tot i que mai es va registrar i es limitava a les competicions de caràcter escolar. Però aquell va ser el “cuquet” per a introduir en el món de l’atletisme als qui anys després van promoure el CA Safor.

Tots ells estaven preparats per Pedro (Peio) Quadra Gastesi, un dels primers entrenadors nacionals que hi havia a Gandia, arribat de Pamplona. Era professor de l’institut Ausiàs March, va treballar en el CA Safor i després com a tècnic de la Fundació Esportiva Municipal. Peio Quadra va ser el vertader motor per a engrescar als xics. Entrenaven en el poliesportiu de Gandia, en el Camp B, de terra, moment que recull la imatge. La pista d’atletisme es va construir més tard, a mitjans dels anys 80.

Al marge dels entrenaments, es reunien en locals parroquials de l’església de Beniopa, com a “seu” improvisada. En una d’estes reunions van decidir constituir-se oficialment com a club. Quan a Gandia, davant del notari, ompliren l’acta fundacional, se n’adonaren que calia la signatura d’almenys cinc majors d’edat, i ells, per uns mesos, no arribaven als 18 anys. Per tant, va ser necessària l’ajuda de “majors d’edat” com Xavier Estruch o el professor de l’IES Ausiàs March Valentín Gregori Gregori que, a més de signar, es va convertir en el primer president de la història del CA Safor. Gregori només va estar un any, i després el va substituir Xavier Estruch.

En la imatge, de 1982 o finals de 1981, Xavier Estruch apareix dempeus, al centre, amb ulleres de sol, i a més es pot vore a bona part d’aquells pioners de l’atletisme comarcal, com María Ángeles Escrivà, Fernando Peiró, Juan Bautista Navarro, Antonio Quijano, Andrés Denia, Manolo Sánchez García de la Asunción, Juan Antonio Aparisi “Apa”, Manolo García Rodríguez de los Ríos, José Miguel García Suárez, Ximo Ferrandis, Rafa ?, María José Milvaques, Ángeles Pérez, Antonio Molina, Pep Julià, Miguel Ángel Nogueras, Toni Puig, Antonio Moya Molina, Jerónimo ?, i José López (Pepón). No apareix en la foto, però Fidel Hernández també va ser un d’aquells atletes. En estos anys inicials el club tenia 56 llicències donades d’alta en la Federació Valenciana d’Atletisme. (**) 

Com es pot apreciar, el color de l’equipació no era el groc, que s’adoptaria més tard, sinó el roig. El principal patrocinador en aquell moment era la marisqueria As de Oros, situada aleshores en primera línia de la platja de Gandia, actualment el restaurant Yantar. Ací baix uns deixem una altra imatge celebrant un dinar en l’any 1981. / J. C. 

Membres del CA Safor en un dinar en la marisqueria As de Oros, en la platja de Gandia, en 1981.

(**) Si identifiqueu a unes altres persones en la primera fotografia, o els noms no són correctes, per favor escriviu un correu a: prensa@clubatletismesafor.es. Gràcies!

Traducir