Lidia Balada: ‘És un orgull vore com el club continua creixent en escola, resultats esportius i massa social’

Lidia Balada, llicenciada en Dret per la Universitat de València, és la gestora esportiva del CA Safor Teika des de novembre de 2018, tot i que dos anys abans ja ajudava al seu antecessor, Àngel Vitoria. Té un Programa Superior de Màrqueting Digital i un curs d’especialització en Social Mèdia. Esta és una temporada difícil per a tots els clubs esportius per la crisi del coronavirus, però, davant d’este panorama, recorda a les famílies que l’atletisme és una bona opció, perquè també permet practicar-ho sense contacte físic amb els altres companys. De fet, l’escola del club ha començat amb un nombre semblant d’alumnes, i amb totes les mesures de seguretat. Lamenta la suspensió o ajornament de les tres curses populars que organitza el club al cap de l’any, i també la falta de competicions com el circuit comarcal, però apunta que els ‘groguets’ continuen amb la moral alta, eixint a córrer en grup.
Lidia Balada, en l’oficina del CA Safor Teika, en l’avinguda del Grau, a Gandia.

 

La crisi del coronavirus ha suposat un repte per a tots, també per als clubs d’atletisme. En general, ¿quins canvis o protocols ha introduït el CA Safor Teika per a garantir la seguretat?
-Després d’un final de temporada atípic, comencem una altra amb ganes, il·lusió i força. Renovar-se sempre és important i més en esta situació. Durant l’estiu hem dissenyat plans per a enfrontar-nos a possibles escenaris que podríem trobar a l’inici del curs. Intentem facilitar, en la mesura que siga possible, tots els tràmits a les famílies i als socis, tant de manera telemàtica com per telèfon, reduint al màxim la necessitat d’acudir a la nostra seu, la qual també hem hagut d’adaptar a la situació actual amb mampares, gel hidroalcohòlic, distància de seguretat i aforament, sense fullets en paper… Malgrat la realitat en la qual ens trobem, com sempre, ens proposem donar el millor servei, per això, hem desenvolupat també un pla de contingència per a seguir fomentant la pràctica de l’atletisme i del triatló reduint els riscos de contagi, tot certificat pel SICTED.

 

Ha començat la inscripció en l’escola d’atletisme i triatló. ¿Quines expectatives tenen?
-Tenim restriccions i és natural que hi haja por en les famílies, és complicat, però la veritat és que ens hem sorprés per la gran demanda que hem tingut. A diferència d’uns altres esports,  l’atletisme es pot practicar a l’aire lliure, sense contacte físic amb uns altres companys, i únicament això, ja és un reclam. Moltes famílies ens comenten que anys anteriors els seus fills practicaven uns altres esports però que enguany prefereixen apuntar-los al club i practicar un esport segur. Vam impulsar una reserva prèvia de plaça, per a poder configurar els grups, atés que esta temporada cada grup reduït tindrà una ubicació fixa en un quadrant de la pista d’atletisme per a poder evitar contactes, seran com “grups bombolla”. A més, hem establit la figura del “monitor covid”, encarregat de supervisar el compliment de les mesures i resolució de possibles incidències. I el nostre personal, professionals com la copa d’un pi, com sempre, que estan al dia i atents a tota la normativa i a les necessitats dels usuaris.

 

El club va renovar la temporada passada totes les equipacions.

¿La matrícula continuarà oberta durant tot el curs?
-Per a nosaltres és molt important que les persones que entren a formar part del club se senten a gust, poden matricular-se al llarg de tota la temporada i sempre oferim la possibilitat de vindre a provar sense cap compromís. Allò possitiu és que qui vé i prova, ¡es queda!

 

¿En què consisteix l’ajuda del programa “Actívate Familias” en la matrícula?
-La Fundació Trinidad Alfonso sempre està darrere de qualsevol iniciativa que supose promocionar i fomentar l’esport. El club ha entrat a formar part d’este programa, Activa’t Famílies, que té com a objectiu ajudar les famílies a sufragar part de les despeses que comporta la pràctica esportiva federada dels seus fills o filles menors d’edat, sempre que pertanga a determinades situacions; una família que reba la Renda Valenciana d’Inclusió o l’Ingrés Mínim Vital del Govern central, la beca menjador de la Generalitat, que el pare i mare (tots dos) o un d’ells (en cas de família monoparental) estiguen en l’atur o afectats per ERTO, que siga un menor tutelat per la Generalitat, o un menor beneficiari del programa “Jove Oportunitat”.

 

¿El club ofereix este curs activitats extraescolars a la comarca?
-L’escola d’atletisme porta en els últims anys un creixement molt important. La bona coordinació entre Iván García i David Melo i els entrenadors fan possible donar bon servei fora de la pista d’atletisme, tant en centres educatius com en poblacions pròximes. Enguany existeixen moltes restriccions, però ja tenim actives tres “escoletes”. D’altra banda, reeditem el grup d’entrenament junt a l’Associació de Famílies de Persones amb Trastorn d’Espectre Autista de la Safor (Astea), que porta ja sis anys. A més, l’escola de triatló cada vegada és més gran malgrat ser un esport que exigeix molta més complexitat, tant a nivell físic com de dedicació dels atletes i dels pares i mares. Carlos Ferrando aconsegueix crear una família i que l’esforç pague la pena.

 

S’han suspés o ajornat les tres curses que organitza el club, una decisió inevitable per la situació sanitària, però supose que molt dolorosa per al club…
-Ha sigut un treball dur durant tot l’any preparant tres esdeveniments molt diferents entre sí, la Cursa de les Empreses de la Safor-ESIC, la Cursa de la Dona Vicky Foods i el 10K Nocturn Trasmediterránea-Memorial Toni Herreros. Enguany no podrem vore la felicitat i la satisfacció en les cares dels seus participants en travessar la meta. A pocs dies de la celebració de la nostra festa que és la Cursa de la Dona Vicky Foods i amb tots els materials preparats, entrenaments fets, presentancions, molta il·lusió i també moltes despeses, ens vam veure en l’obligació de posposar-la. Al final enguany, la recompensa ha sigut la comprensió i el gran suport de totes les participants davant la situació i les solucions adoptades, com també el recolzament de les empreses patrocinadores i les autoritats municipals.

 

Tampoc no se celebra el circuit comarcal de curses, ni proves populars on els ‘groguets’ eren molt visibles. ¿Com estan els ànims entre eixa gran massa social d’esportistes populars?
-¡Els ‘groguets’ ho porten dins! Ha sigut un estiu diferent, sense curses populars, però sense perdre les ganes de practicar esport i eixir a córrer. Durant el confinament, es feien entrenaments “on line” i ja quan es va permetre practicar esport a l’aire lliure, de seguida el grup va tornar a eixir. Ara, sempre complint amb les recomanacions sanitàries, les eixides en grup als matins, vesprades i caps de setmana, tornen a ser la millor manera de practicar esport entre tots.

 

Enguany el CA Safor Teika compleix 40 anys. Tot i que s’ajornen les celebracions i actes commemoratius, ¿com valora esta efemèride, la història que atresora, i el fet que continue sent a dia de hui un referent en l’atletisme valencià?
-Després de tants anys, el millor regal és la satisfacció de vore com el CA Safor Teika continua creixent a nivell d’escola i massa social. Intentem sempre evolucionar i actualitzar-nos, com l’any passat amb el canvi de nom i equipacions amb Teika, l’organització d’una nova carrera, la Cursa de les Empreses de la Safor i per descomptat amb els resultats esportius dels equips de tecnificació, amb els xics en Primera Divisió i les xiques a la vora de l’ascens, però també de les categories inferiors que sempre ens donen bones sorpreses.

 

¿Continuen apostant pel foment de l’esport femení, per a què la dona practique esport, tant a nivell d’aficionada com en competicions?
-Som conscients que gràcies a la Cursa de la Dona, moltes dones s’han iniciat en el món del “running”. També el fet d’oferir classes a adults, als grups de “mares i pares”, al mateix temps que les xiquetes i xiquets estan practicant esport, és una facilitat perquè després de treballar, les mares majoritàriament, tinguen temps per a elles mateixes, perquè també puguen fer esport. En la presentació de la no celebrada Cursa de la Dona Vicky Foods, mitjançant un col·loqui amb tres dones de diferents edats, Alicia Gómez, Mónica Mahiques i Camila Estrebou, vam vore l’evolució del paper de la dona en l’esport, en concret en l’atletisme. Trobe que anem pel bon camí, però el camí és llarg. / J. C. 

Traducir