Belén Sospedra: ‘La temporada m’ha servit per a aprendre i sumar noves experiències’

Belén Sospedra va ser l’atleta més destacada del club en la temporada passada, l’única participant en els dos campionats d’Espanya absoluts, en les tanques. Entrena en el grup de València, en el pavelló Lluís Puig, i enguany ha començat el grau en Matemàtiques en la Universitat de València.
Belén Sospedra.

En la temporada passada vas ser l’única participant del CA Safor Teika en l’absolut de pista coberta i en el de l’aire lliure. ¿Com ho valores?
-Haver anat als dos campionats absoluts és sense dubte un gran pas endavant per a mi, ja que competir amb gent més experimentada i més ràpida sempre és bo. A més, una experiència diferent i especial en ser l’única representant del CA Safor Teika en els dos campionats i en els dos sexes.

 

¿Quina lliçó ha aprés de la passada temporada?
-M’ha servit per aprendre i guanyar noves experiències. Ha estat una temporada molt bonica anant a quatre campionats d’Espanya individuals, guanyant les tres jornades de la Lliga de Primera Divisió, anant a una concentració de la RFEA i, com a premi final, sent medallista del campionat d’Espanya. Així que he aprés que les coses amb molta feina de vegades també ixen bé, cosa que als esportistes de vegades se’ns oblida.

 

¿Com estàs planificant la pretemporada? ¿Quin seran els teus objectius en 2023?
-La deixe en mans de la meua entrenadora Yolanda. Però essencialment ara en pretemporada és el moment d’agafar força per a quan arriben les primeres competicions. D’altra banda, els objectius per a 2023 són principalment no lesionar-me per a seguir gaudint de l’atletisme i millorar esta temporada passada quant a campionats i marques.

 

¿Veus possible estar algun dia en un europeu?
-Tot el que siguen competicions internacionals són paraules majors. Sempre és un somni anar a un europeu però cal anar-hi a poc a poc, objectiu a objectiu i el que arribe benvingut serà.

 

¿Has patit alguna lesió en els darrers anys?
-Per suposat, és un risc que tots els atletes coneixem. Possiblement la més greu la vaig patir l’any passat, mentre compaginava les tanques amb les combinades, en l’articulació sacroiliaca, cosa que em va mantindre fora de les pistes uns mesos. Però gràcies al meu físio, Román, tot es va recuperar i vaig poder tornar a un molt bon nivell.

 

En atletisme, mesos d’entrenament no sempre garanteixen un bon resultat en una gran final. ¿Això forma part de la «màgia» de l’esport, o ho veus com una injustícia?
-Sense dubte tot això forma part de l’atletisme i s’ha de ser molt conscient perquè l’esport et dóna moltes alegries però també decepcions, i de vegades quan menys te les esperes. Fa molta ràbia, però al final han de servir per eixir més reforçat i amb més ganes per a la propera ocasió.

 

En el Campionat d’Espanya celebrat a Nerja.

 

¿Com porta la família que sigues atleta?
-Els meus dos germans i jo som atletes, així que et pots imaginar com ho porten els meus pares. Sempre ens han donat suport en tot, per a què continuem avant, ajudant-nos en el que siga possible. Sense ells mai no hauria estat possible arribar a estos objectius i els ho agraisc molt, perquè són essencials.

 

¿Com definiries a la teua entrenadora?
-Yolanda és molt especial. Sempre ens alegra els entrenaments i encara que de vegades es passe de sèries o de repeticions en el gimnàs, la volem tots un muntó. És molt professional i el fet que siga dona també ajuda a què m’entenga millor i amb eixa base poder treballar per a assolir els nostres objectius.

 

¿Cuides l’alimentació? ¿Quins aliments evites menjar?
-Intente menjar el millor possible i sa perquè després això es reflecteix en el cos i en les marques. Però no seguisc cap dieta estricta ni vaig al nutricionista.

 

¿Et permets alguna llicència, en l’entrenament o en l’alimentació, durant les vacances o els caps de setmana?
-A l’estiu sempre és més relaxat el tema de l’entrenament i el menjar , n estar en època de descans, però sempre s’ha de ser conscient i no cometre barbaritats.

 

¿Com van els estudis? ¿Tens alguna afició en el temps lliure?
-L’any passat vaig acabar 2n de Batxillerat i les Proves d’Accés a la Universitat amb bones notes. Enguany he començat la carrera de Matemàtiques al Campus de Burjassot. Compaginar entrenaments i estudis cada vegada suposa més esforç i fa que haja de sacrificar moltes hores de descans, que també és important. En el meu temps lliure el que més m’agrada és quedar amb els meus amics de sempre.

 

¿Com valores el fet de formar part del CA Safor Teika?
-És un club molt familiar, i ara amb els dos equips en Primera Divisió ha fet un gran salt de nivell. A més, la marca Teika que aposta per l’esport femení ens anima i ajuda a les dones a continuar fent el que ens agrada.

 

¿T’agradaria viure de l’atletisme, o ho mantens com un complement?
-Viure de l’atletisme és quasi impossible, així que per descomptat ho mantinc com un complement als meus estudis i com a una afició. / Josep Camacho. 

Traducir